973 624 058
Informació: 973 624 058
Reserves: 932 041 041

ca

Descobreix Espot 

Telemark

 • Història del Telemark

  Fa gairebé un segle i mig, als vessants de Mogerdal, a la regió noruega de Telemark, Sondre Nordheim (1825-1897) va popularitzar una tècnica d'esquí que va permetre als primers pioners evolucionar en la forma de lliscar.


  Nordheim va passar a la història com el pare de l'esquí modern i el gir que va inventar es va anomenar telemarc. La característica principal d'aquesta tècnica és que el taló no està fixat a la taula i, per tant, és necessari agenollar-se sobre els esquís a l'hora de fer els girs.


  Aquesta tècnica va començar a popularitzar-se arran d'una competició disputada el 1868 a Iverslokken, a Noruega, que incloïa un eslàlom, una cursa de fons i una prova de salts. Nordheim, gràcies a la tècnica amb el taló lliure, va sorprendre els seus rivals al fer un salt de 18 metres i fer la recepció a l'estil telemarc, amb la típica genuflexió. A partir d'aquí, el telemarc va començar a popularitzar-se a Europa i posteriorment als Estats Units, importada pels mariners escandinaus. La tècnica del telemarc va quedar arraconada quan l'austríac Matias Zdarky (1856-1940) va perfeccionar la primera fixació que subjectava el taló a les taules, la qual cosa permetia encadenar una sèrie de girs. El fet que publiqués el primer manual d'ensenyament sistemàtic d'esquí (1896) el va convertir en el pare de l'esquí alpí. Als Alps, el telemarc va caure en l'oblit davant la progressió i l'evolució del material per a la pràctica de la modalitat alpina. No serà fins a començament dels anys 1970 quan als Estats Units, en concret a l'estació Crested Butte de Colorado, es reprèn tímidament la pràctica del telemarc i es començarà a desenvolupar com a especialitat individual.


  L'any 1987, a l'estació noruega de Hemsedal es va disputar el Primer Campionat del Món de l'especialitat. Anys més tard, i ja sota el paraigua de la Federació Internacional d'Esquí (FIS), es van posar els fonaments de l'actual telemarc de competició. La Copa del Món d'aquesta especialitat va néixer la temporada 1999-2000, i des de llavors, la disciplina s'ha anat refermant en el calendari internacional.


  L'especialitat de telemarc a Espanya és recent, ja que el seu primer campionat estatal oficial es remunta a l'any 2006, però en els països nòrdics i alpins, la seva pràctica està molt estesa entre els aficionats a qui els agrada tornar als orígens de l'esquí.

   

   

 • Disciplines de la competició

  Sprint - SP

  En aquesta prova hi ha varietat d'elements a superar. Consta de dues mànigues, el traçat és de Gegant, amb un salt i al final un peralt on l'esquiador ha de fer un gir de 360º. Després del gir l'esquiador afronta els últims metres abans de l'arribada fent un sprint en la modalitat de skating d'esquí de fons


  Paral·lel Sprint - PS

  És igual que la prova de Sprint, però aquí baixen dos esquiadors alhora en dos traçats paral·lels.


  Team Paral·lel Sprint - TPS

  És igual que la prova de Sprint, però es competeix en equip (no individual) representant a les diferents federacions.


  Clàssic - CL

  Es pot considerar la prova reina, és com la de Sprint, però s'efectua en una sola màniga.

 • Història del Telemark a l'estació d'Espot

  Tot es remunta la temporada 2009-2010, quan Espot va acollir la penúltima prova del calendari FIS. Aquell any feia parades a Àustria, Eslovènia, Noruega, els Estats Units i França. Abans, l'estació del Pallars Sobirà va organitzar els campionats d'Espanya de telemarc que van servir com una prova test per a l'organització. Amb aquella Copa del món de Telemarc, Espot va fer un pas important per donar a conèixer internacionalment la seva estació d'esquí a un sector de la neu que connecta molt bé amb la filosofia de muntanya d'Espot.


  La temporada 2015/2016, Espot va acollir de nou una prova FIS Telemark. El circuit de la copa del món està plenament consolidat i s'espera la participació de més 70 corredors que prendran part en les tres modalitats previstes: paral·lel, esprint i clàssic.

  Telemark
 • Històric dels Esdeveniments FIS Telemark a Espot

  Temporada
  Esdeveniments FIS Telemark
  Temporada 09 / 10
  3 Copes del Món SP - PS - CL
  Temporada 10 / 11
  3 Copes del Món SP - PS - CL
  Temporada 11 / 12
  3 Copes del Món i Campionats del Món Júnior SP - PS - CL
  Temporada 12 / 13
  Campionats del Món FIS de Telemark
 • Galeria d'imatges de Telemark

Altres webs de FGC
Reservar a Espot
Compra / recàrrega forfet
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per a consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.